Saturday, March 24, 2007

"U.S. strongly supports independence"

Source: B92, Reuters

WASHINGTON, BELGRADE -- Washington reaffirms support for Ahtisaari’s plan for the independence of Kosovo, the State Department said Friday.

The U.S. State Department issued a statement ahead of Undersecretary of State Nicholas Burns’s visit to Brussels saying that the Undersecretary would underscore the U.S.’s strong backing of Martti Ahtisaari’s plan for the Serb province.

Burns "will hold a series of meetings on Kosovo with European leaders in which he will communicate strong U.S. support for U.N. special envoy Martti Ahtisaari's plan for the future of Kosovo," according to the office of department spokesman Sean McCormack.

As Reuters reports, the United States and EU have set an unofficial deadline of June, when Germany's EU presidency ends, to adopt a new U.N. Security Council resolution endorsing Ahtisaari's plan and mandating the EU to take over from the U.N. mission.

On Monday, Burns is to speak to the Centre for European Policy Studies and on Tuesday will meet senior NATO officials to discuss military operations in Kosovo and Afghanistan.

He will have separate talks with NATO Secretary General Jaap de Hoop Scheffer and EU foreign policy chief Javier Solana.


Ahtisaari’s plan to be revealed Monday

Ahtisaari’s finalized plan for Kosovo will be revealed on Monday and submitted to UN SC members, Remi Dourlot says.

“Ahtisaari’s plan for Kosovo status settlement will be officially given to all members of the UN Security Council on Monday, March 26, and revealed to the public the same day,” Ahtisaari’s spokesperson Remi Dourlot told B92 Friday.

He added that the date of the UN SC session dedicated to the UN special envoy’s finalized proposal for the future status of Kosovo was not officially set.

Dourlot reminded that Great Britain which would preside over the Council in April would was likely to schedule the session April 3 by .

“The presiding country usually adopts the agenda of the Council’s sessions a week ahead it takes over the rotating presidency,” Dourlot explained.

He also confirmed that Martti Ahtisaari had no plans of meeting with the Contact Group beforehand. Fair use.

2 comments:

Anonymous said...

Shumë mirë që kemi këtë përkrahje por kam përshtypjen se ne kemi humbur PR-luftën për statusin. Nuk kemi arritur të komunikojmë si duhet historinë e Kosovës dhe në shumë raste gazetarë të ndryshëm me apo pa dashje kanë shtrëmbuar historinë e Kosovës në favor të serbëve.

Tani jemi në një moment shumë të rëndësishëm dhe kam frikë se shqiptarët nuk po përdorin tërë potencialin për të informuar mirë shtetet e ndryshme posaçërisht ato në këshillin e sigurimit se pavarësia është e vetmja zgjidhje.

Fatkeqësisht diaspora shqiptare në Europe është shumë e ligë dhe sa për ta do të mbeteshim me keq se që ishim deri në 1999. Diaspora në ShBA është më e organizuar por nuk jam i sigurt se a kanë mbështetje nga institucionet e Kosovës dhe Shqipërisë( ndihma e këtij shteti që të disa e quajnë shteti amë përafërsisht 0).

Shpresoj se shqiptarët tani javët e fundit do të bëjnë gjithçka që mos humbim këtë "garë" 10 metra para finishit.

Shpresoj se do të mundoheni të komentoni disa nga pikëpamjet e mia.

Student kosovar jashta

Balkan Update said...

Nuk pajtohem se e kemi humbur PR luften. Sa te kemi njerze si Koshtunica ne Beograd mire i kemi punet!